Oraşul Horezu este foarte mic, dar curat, de altfel aşa cum este întreaga zonă, lucru care m-a impresionat plăcut. Am făcut mai multe plimbări în oraş pentru că programul nostru, împărţit pe jumătăţi de zile nu ne permitea să ne deplasăm la obiectivele mai îndepărtate atunci când ne-am fi dorit. În centrul oraşului se află liceul Constantin Brâncoveanu (foto :)) şi o tentativă de centru istoric în care a fost închis accesul maşinilor,
ceea ce este o altă iniţiativă lăudabilă.De altfel, în perioada în care noi am fost acolo a început o sărbătoare locală numită "Zilele Horezului" (5-9 Septembrie) ce urma să aibă manifestări găzduite în această zonă. Noi am apucat, din fericire pentru copii, să vedem evenimentul dedicat celor mici, adică teatrul de păpuşi, care s-a ţinut într-un fel de cămin cultural al oraşului. Pentru că m-am apucat să laud aceste locuri, voi spune că sala căminului cultural era proaspăt renovată şi arăta chiar bine ceea ce a făcut ca spectacolul să nu aibă aerul de sărăcie pe care îl au, de obicei astfel de manifestări.
În rest, Horezu este plin de piese din celebra ceramică, dar expunerea acestora pe gardurile de pe marginea străzii (foto) sau pentru a împodobi balcoanele blocurilor nu poate decât să scadă valoarea artistică a acestora transformându-le în ceva derizoriu. De altfel, la vizita în satul Olari, locul tradiţional în care locuiesc şi lucrează meşteşugarii, ni s-a spus că marea majoritate a olarilor autentici au dispărut, cei care au rămas producând numai "chinezării" din dorinţa unui câştig rapid şi uşor.
Asta nu înseamnă că nu mai există produse autentice, dar ele trebuiesc căutate, iar cei ce doresc să achiziționeze ceramică autentică de Horezu vor trebui să se informeze pentru a nu fi păcăliți de produse care nu respectă meșteșugul tradițional.
Pentru că am adus vorba de satul Olari o să vă spun că este situat foarte aproape de Horezu, la vreo 3 km, fiind cea mai accesibilă atracţie turistică din această zonă datorită apropierii de oraş. Dacă nu doriţi să cumpăraţi ceramică vă puteţi, totuşi deplasa acolo pentru a admira locurile bucolice.
Comentarii
Trimiteți un comentariu